Citruskyckling och gult ris

Citruskyckling och gult ris

En kryddig kycklingrätt som lätt blir en favorit. Genom att använda lårfilé blir rätten extra saftig och smakrik. Det gula riset med linser och paprika blir ett gott och vackert tillbehör.

Receptkategorier


Fågel Huvudrätter

Portioner


4 personer

Ingredienser


  • 500 gram kycklinglårfilé
  • 1 st stor purjolök
  • 1 st rivet skal av citron, vältvättad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm chilipeppar, mald
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk koriander
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, mald
  • 1 st saft från apelsin
  • 2,5 dl iMat, 7% eller 13 %
Gult ris
  • 3 dl basmatiris eller fullkornsris
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk färskriven ingefära (eller 0,5 tsk torkad och mald)
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl gröna linser, kokta
  • 1 st röd paprika, tärnad
  • 5 st myntablad (valfritt)

Så här gör du

Citruskyckling:
1. Skölj och finstrimla purjolöken. Lägg den i botten på en ugnssäker form.
2. Blanda alla kryddor, salt och citronskal.
3. Lägg kycklinglårfiléerna upp och ner på purjolöken.
4. Strö över halva mängden kryddor. Vänd kycklingen, strö över resten av kryddorna.
5. Häll över apelsinsaft och iMat. Stek i ugn vid 175º C tills det är en innertemperatur i kycklingen på 70º C (ca 15 minuter).

Gult ris:
1. Koka upp buljong, gurkmeja och ingefära.
2. Lägg i riset och koka enligt anvisningar på förpackningen.
3. Rör ner linser, paprikatärningar och eventuellt grovhackad mynta i det kokta riset. Hetta upp.

Servera kycklingen med ris och sallad.